Abertamy voněly sýrem už v 17. století. Sýrem z poctivého kozího mléka s výjimečnou chutí horských bylinek. Oblíbeným fajnšmekry po celé Evropě a vyráběným podle přísně střežené tajné receptury.
I když od té doby uplynulo hodně vody, legenda neumírá. A stáda ovcí, krav a koz na hory prostě patří. Alespoň podle Ing. Petra Zachardy, který tu v roce 1994 založil Horský statek Abertamy. Krok po kroku vybudoval hospodářství založené na respektu k místní přírodě i k chovaným zvířatům, fungující v režimu tzv. ekologického zemědělství.
Když dnes přijedete do Abertam, máme pro vás připravenou nabídku čerstvého masa a poctivých farmářských uzenin přímo v našem řeznictví. A také celou řadu bio sýrů z kravského, ovčího i kozího mléka, které pro vás vyrábíme ve vlastní sýrárně. Recept na proslulý Abertamský sýr se sice dosud neobjevil, ale nesmírně rádi vymýšlíme a testujeme vlastní nápady. O tom, že svou práci děláme nejen s nadšením, ale snad i dobře, svědčí vaše pochvalné reakce i nejrůznější ocenění, která jsme během let nasbírali (a kterých si velmi vážíme):